Malumunuz dünyayı etkisi altına alan bir salgın hastalık ile mücadele ediyoruz. Daha önceki yazılarımda bu salgın hastalık üzerine oldu. Topyekûn bir mücadele içerisindeyiz. Özverili çalışmaları ile sağlık çalışanlarını tebrik ediyorum. Sahada bizi aydınlatmak için gecesini gündüzüne katan başta Tarafsız Haber Gazetesi olmak üzere yerel ve ulusal basın çalışan arkadaşlarım, abilerim de büyük bir alkışı hak ediyor. Tabi alkışın en büyüğünü yöneticilerimiz hak ediyor. Durumu büyük bir olgunluk içerisinde yürütüyorlar. Tebrikler!
Dünyanın düzeni bir anda bozuldu. İktisadi düzen, eğitim, aklınıza her ne geliyor ise hepsi yerle bir oldu. Sert önlemler alınmaya başlandı. Sokağa çıkma yasakları uygulanıyor. Tüm dünyada ordular virüs ile mücadele konusunda inisiyatif almaya başlıyor. Bununla birlikte sosyal ve ekonomik sonuçlar ortaya çıkıyor.
Virüsün hızlı yayılması ile birlikte ölüm oranlarının günden güne artması tüm dünyada hayatın akışını değiştirdi. Hayatı eve sığdırmaya başladık. Hayat eve sığıyor! Evde kal, sokağa çıkma uyarıları yaparken tedbirimizi aldık. Haliyle üretim ve tüketimin de önemli ölçüde azalması, iktisadi düzeni alt üst etti.
Koronavirüsün etkisiyle üretim ve tüketimin etkisi azalınca önce Çin ve sonrasında diğer ülkelerin petrole olan talebi azaldı. İnsanlar evde kal uyarısını dikkate alıp dışarı çıkmadığından araç yakıtlarındaki azalmadan tutun da, tüketimin de azalmasıyla birlikte fabrikalardaki yakıtın kullanımındaki azalmasıyla petrol talebi oldukça düştü. Petrol sadece araçlardaki kullanımı ile ön plana çıkmamaktadır. Üretimin yapıldığı fabrikalarda önemli bir rol oynamaktadır.
Bu azalmanın temel sebeplerinden biri ise çok üretilen petrolün talebinin az olmasından kaynaklanıyor. Petrolün çok üretilmesine ise üretici ülkelerin kararının etkisi söz konusu oluyor. Mesela petrol üreticisi ülkelerin bulunduğu topluluk olan OPEC, üretimi azaltmaya yönelik toplanmanın uygun olduğunu düşündü. Toplantıda ne yazık ki olumlu bir sonuç çıkmadı. Petrol üretiminde azalma olmadı. Ruslar üretimi düşürme isteğini reddedince petrol fiyatları biraz daha düştü. Suudlar ise üretimi artırarak petrol fiyatlarındaki düşüşe neden oldular.
Salgınlar ve pandemiler dünyanın kaderini her zan değiştiren önemli hadiselerdir. Bu süreçte bazı devletlerin rakiplerini alt etmek istemesi gibi bir şansta ortaya çıkmıştır. Bana kalırsa koronavirüste böyle bir salgın olarak gözüküyor. Bazı devletler iktisat enstrümanlarını iyi kullanacak gibi. Bu enstrümanlardan biri de petrol ve amacına ulaşmak isteyen devlet ise Rusya!
Gelecek konusunda her bireyin tedirgin olduğu bir dönemdeyiz. Koronavirüsün ekonomiye, ekonominin ise insan düşüncesine, davranışına, ideolojisine ve değerlerine olan etkisini araştırmak son derece önemli olacaktır. Aslında gelecek önceden şekillenmişti. Marx, Hegel ve Nietzsche kapitalizme çok önemli eleştirilerde bulunsa da kapitalizmin parlatılmasına ve rekabet kurumunun kurulmasına sebep oldular. Özellikle Marx gibi birinin kapitalizmi ciddi anlamda eleştirmesi ile kapitalizm son bulmadı. Bu eleştirilerden sonra kapitalizm daha güçlü bir şekilde yoluna devam etti.
Yazımı İsmet Özel’in güzel bir cümlesi ile sonlandırmak istiyorum.
Kahrolsun, kahrolmamış, kahrolması gereken, kahrolasıca şeyler